Kongres poduzetnica jugoistočne Europe: Ravnopravnost spolova aktualno pitanje i danas

Najveće poslovno okupljanje poduzetnica jugoistočne Europe od kada postoji tržišna ekonomija u ovom dijelu svijeta održano je danas u Zagrebu. Kongresni centar Zagrebačkog velesajma je okupio vlasnice i žene na rukovodećim pozicijama kako bi progovorili o temama koje se tiću poduzetništva, ljudi, suradnji, razvoja i sigurnosti s fokusom na položaj žena i ženskog poduzetništva.

Razgovarali smo sa Sanelom Dropulić, voditeljicom Virtualnog ženskog poduzetničkog centra koja je sa svojim organizacijskim timom, među kojima je i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, cijenjena Mirka Jozić, priredila program na kojem su poduzetnici predstavljali svoje priče iz prakse i  uspješne poslovne ideje te kroz njih motivirali sve one koji se bore za svoje poslovne poduhvate da ustraju i opstanu u poduzetničkim vodama.

Koliko je danas potrebno naglašavati rodnu određenost u poslovanju i nije li to priča koja je ostala u prošlim vremenima?

U 19. stoljeću su se žene borile za svoje pravo glasa. U 20. stoljeću su se borile za ravnopravnost s muškarcima a u 21. se bore za ekonomsku neovisnost. Kad već moramo obilježavati Dan žena znači da ipak još postoje duboke nepravde i diskriminacije žena. Mali podatak, ako globalno gledamo, 24%  su plaće žena manje u cijelom svijetu u odnosu na muškarce iako radimo iste poslove. Ja sam osobno iskusila čak 3000 kn nižu plaću u odnosu na trojicu mojih kolega koji su radili na istim pozicijama samo zato jer sam bila žena. Naš položaj u društvu, politici, ekonomiji, neće nitko drugi promijeniti doli mi same. Ako mi pričamo i gunđamo pred televizijom “Ovo ne valja!” a ne ufamo se se aktivirati i pretočiti to u djela, sve će ostati prazna i šuplja priča.

Ovo je jedan od prvih koraka gdje se možemo povezati i nešto zajednički napraviti.

Kada je započeo Virtualni poduzetnički portal?

Mi smo osnovani 1.siječnja 2016. Poslujemo kao institucija koja okuplja danas više od 2020 članica i 67 članova. Razlog zašto smo na digitalnoj platformi je jednostavno ne budućnost već sadašnjost. To nam omogućava brzo razmjenu informacija i povezanost te se možemo lakše dogovoriti oko novih aktivnosti. Time smo definitivno iskoristili moć medija i digitalnih platformi da još više unaprijedimo poslovanja.

Na Konferenciji smo pričali o networkingu koji je iznimno važan i koji je na bilo kojem poslovnom okupljanju najbolji benefit. Koje su po Vašem mišljenju dodane vrijednosti čitavoj priči?

Svih 2020 članova su vlasnici tvrtki. Ono što me posebno raduje je da je jako puno članova ispod 30 godina. Doista raduje činjenica da se ljudi već nakon što diplomiraju odlučuju za poduzetništvo jer se kod nas o poduzetništvu još nigdje ne uči ili ga ima jako malo u obrazovanju. Ono što također raduje je da naša najstarija članica ima 87 godina a najmlađa 16. Djevojka koja u suradnji sa svojom mamom radi na novim tehnologijama je odličan smjerokaz i vjerujem da ćemo dalje razvijati suradnju za dobrobit žena poduzetnica u realnom tržištu.

Poruka ženama poduzetnicama?

Nikad ne odustajte i nemojte se pokolebati jer nikad nećete znati koliko daleko možete ići ako doista to ne krenete ostvarivati.

Za sve koji bi htjeli saznati više o klubu pronaći ćete ovdje: www.poduzetnica.hr

 

 

 

Josipa @excellence

My business -working as CEO, previous as KAM for premium rate services, managing several web portals, cooperating with reporters, advertisers, as well as directors of target business subjects, MBA education in Sports Events and Marketing, gave me big picture-about global media trends and business overall. I continuously participate in conferences and congresses, chasing new trends and building networking. For example, I participated in international Weekend Media Festival where we talked about new digital business models, twitter-power of now, how to create a great campaign for good cause, programmatic as buzz word with Caspar Schlichum, redefined with John Conlan from Viacom International Media, Atanas Rajkov (Viber, CIE) , Mark Tungate -Epica Awards , DIGITAL TAKEOVER: Adapt or Die in Changing Marketing Landscape, Colin Jackson who joined forces with Red Bull Wings for Life World Run campaign as a Global Ambassador and their Race Director... Most of my career was built in international Leading Corporation. With professional development, I learned lot about communication- brand building, visual and emotional attachment, quality and respectful messaging towards consumers. My most recent participation in international event was as sponsor, and I also included Luxury Hotel President and premium wellness Linea Snella Company, at event organized by International Women Club for Christmas Baazar, where 46 Embassies participated and presented something from their countries and all raised money went for humanitarian purposes. Also, I managed great sponsorship contract for EUSA- European University Association that organized sport games in Zagreb and Rijeka.